Caixes negres i seguretat al núvol

Per què els avions no es construeixen de la mateixa forma que la caixa negra? És la pregunta que m’ha vingut al cap quan he llegit el cas de la filtració de fotografies compromeses de famoses. Les primeres informacions parlaven d’un error de seguretat del servei en el núvol d’Apple, l’iCloud, tot i que alguns mitjans tecnològics s’ho agafen amb pinces.

S’han obert diversos debats, però el que més m’ha interessat ha estat sobre la seguretat de la informació que els usuaris pugen al núvol. Realment està protegida i és segura la informació que tenim als serveis al núvol? Si hem de fer cas del gran nombre de resultats que Google mostra quan busquem termes relacionats amb la filtració de dades, no ho sembla pas. I si fem cas a experts en seguretat que afirmen que la seguretat absoluta no existeix, tampoc. Així doncs, el tema és: què passaria si el que considerem informació privada es filtrés? En som conscients cada cop que guardem una imatge compromesa a internet? N’eren conscients les famoses de qui s’han filtrat les imatges?

Les converteix això en culpables? No. Els culpables són els que han filtrat les fotografies. Però igual queno deixaríem la porta de casa oberta, amb les claus al pany i un post-it sobre la caixa forta amb la contrasenya anotada, hem de fer-nos responsables de la nostra privacitat. Hem de saber que qualsevol document o imatge digitalitzada és susceptible de ser reproduïda fins a l’infinit (o gairebé) sense perdre qualitat i de què la seva visibilitat es podria amplificar més enllà del nostre entorn immediat. I si està disponible a internet, encara que sigui en un entorn privat, més encara. Hem d’utilitzar contrasenyes fortes i hem d’estar al dia de les noves opcions per protegir més les nostres dades privades, com la verificació en dos passos. Hem d’escoltar les recomanacions de seguretat. Hem d’exigir als mitjans informació rigorosa sobre els atacs massius, especialment als generalistes, que per desconeixement o falta d’interès sovint n’expliquen sopars de duro amb múltiples incoherències. Ens haurien d’explicar què va fallar i quines mesures s’han adoptat per evitar-ho, amb el límit lògic de no desvelar altres vulnerabilitats pròpies o alienes. I hem de reclamar a les empreses i serveis que segueixin millorant la seva seguretat.

També hem de ser conscients que les xarxes socials, serveis al núvol,… no podran ser mai una caixa negra en quant a seguretat. No són inquebrantables. Per la seva pròpia naturalesa, estan dissenyats perquè gent comuna i normal (aquestes famoses incloses) els utilitzin per a activitats comunes i normals. En altres àrees on la seguretat és més crítica, com serveis bancaris, instal·lacions estratègiques i militars, comerç online, determinats serveis empresarials,… les mesures de seguretat són, justificadament, més grans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s